Diri aku yang DULU , Bukan yang SEKARANG .

Eh , labuhnya tudung dia ni ?
Apa benda yang dia tutup kat muka tu ?
Kenapa pakai stokin ? Macam org baru lepas bersalin jee.
Why she wear sarung tangan ? kan lengan baju tu dah panjang?
Kenapa kau gelak tutup mulut ?
Kenapa baju labuh sampai sapu lantai ?
Kenapa ituu?
Kenapa inii ?


Pernah tanya orang-orang berpakaian begini sebab apa?
sebab apa mereka memakai begitu ? Kenapa mereka tak up to date dengan fesyen sekarang ? "Eishh , macam khemah bergerak je "
"wei , pinjam tudung nak buat payung , Hujan laa "


*Pernah terfikir perasaan mereka apabila diperlaku begitu ?
Mereka tak menangis , malahan mereka senyum :) . Mungkin yang lain masih tak mengerti mengapa mereka begini . Apa yang mereka dapat bila pakai macam ni ? Apa yang mereka cari . Macam mana lelaki nak tackle mereka ? Lelaki pun takut nak dekat dengan spesis macam ni . Nak tahu jawapan mereka ?

** Kami tak perlu menayangkan susuk tubuh kami untuk tatapan umum , kami selesa berlindung di sebalik baju besar, tudung yg labuh , kaki dan tangan ditutup . Apa yang kami cari dengan berpakaian begini ? Kami mencari redha Allah ! Kami mahu menutup segala fitnah yang ada pada kami . Kenapa kami tutup aurat ? sebab Allah suruh . Kami mahu berlindung dari pandangan lelaki 

Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: “Hendaklah mereka berjilbab (bertudung dan berpakaian labuh) menutupi tubuh mereka.” Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (33:21)


**Dulu diriku berasa bila aku sudah mengenakan tudung dikepala , aku sudah berjaya menutup aurat . Allah ! sebenarnya aku salah . aku kalah dalam hal menutup aurat dulu . Bila diingat kembali . Sungguh aku sedih . Aurah wanita hanya muka tangan sahaja . Aku tersedar . Sejak bila aku tersedar ? sejak aku berkenalan dengan seseorang . Dengan siapa ? Seorang hamba Allah yang aku kagumi . Kenapa aku kagum ? Dengan usia yang muda , fikiran dia sangat matang , dari segi pakaian dia yang dia titik beratkan .Dengan cara dia menegur ,bukan melalui mulut tapi melalui hatinya , melalui tulisan tangan dia . Allah , aku rasa nak menangis :'(
Aku berasa sangat beruntung sebab dapat berkenalan dengan dia , ibarat Allah telah memberi aku nafas yang baru . Aku melihat pakaian aku . Allah :'( , Diriku hanya akan menjadi pandangan lelaki  bermata nafsu .Diriku hanya akan menimbul fitnah . Sejak itu aku berubah , niatku kerana Allah , kerana tidak mahu Ayah aku berdosa kerana diri aku , selangkah anak perempuan keluar dengan berpakaian tidak menutup aurat , selangkah itu juga dia membantu ayahnya ke neraka . Allah :'( . Aku sayangkan ayah aku . 

Biar apa orang kata dengan diri , Aku cuba bertahan . Aku cuba mencari kembali pemilik hatiku . Sesungguhnya DIA pemilik hatiku , Aku cuba berjalan dengan penuh kekuatan didalam dunia penghijrahan . Aku cuba tidak menangis . Kerana aku tahu . Allah bersama dengan aku disetiap perjalanan aku . Apa yang aku cari cuma redha ilahi . Apa yang aku cari cuma ketenangan buat diri ini .

Sungguh mereka pelik dengan cara aku berpakaian , sungguh mereka menghina cara aku berfesyen , Tapi tak mengapa , bukan pandangan mereka yang aku cari . Pandangan Ilahi yang aku nanti .Sesunnguhnya diriku tenang dengan cara begini .Pedulikan kata mereka . Mungkin mereka masih belum ketahui . Moga Allah buka hati mereka untuk terima segala penghijrahan ini .

Kenapa aku menutup aurat ?
Kerana diri aku mahal .
Mahal untuk siapa yang kau dambakan ?
Untuk yang halal bagiku .
Dengan cara yang bagaimana?
cara yang sah mengikut hukum syarak .

"Eh,ada ke lelaki nak kau kalau kau berpakaian tutup sana sini ?"
*Aku percaya jodoh , ajal aku semua ditangan Allah , semua manusia Allah dah tetapkan jodoh masing-masing .Tak didunia ,mungkin diakhirat kelak .Melalui ini aku dapat tahu pasangan aku memilih aku bukan kerana paras ,tetapi kerana hati .Ya, aku percaya ini .


"Eh , kolotnya pemikiran kau ? adakah keh lelaki begini kat dunia lagi ?"
*In shaa Allah , dengan izin Allah , semua perkara tidak akan jadi mustahil :).

Kini hati aku tenang selama aku begini , walau dihimpit masalah , Allah datangkan orang-orang sekeliling yang baik untuk menbantu aku . Apabila kesedihan ,ditempat-Nya aku mengadu dan memberikan aku sedikit kekuatan meghadapi dunia . Ada juga orang yang mempertikaikan kenapa aku begini , sehingga ada yang sanggup menjauhkan diri . Tak mengapa :') . biarkan mereka pergi . aku bukan siapa untuk pegang hati mereka . Aku percaya ,Allah akan hadirkan orang-orang yang baik untuk membantu dan bersama aku . Ya , aku percaya itu .

"Kau masih muda wei untuk berubah , sia-sia kau tak hargai zaman muda kau "
*Tak mengapa :) aku tak kisah , aku takut kalau aku buat satu perkara yang Allah tak suka . Dengan izin Allah , saat itu juga Allah mengambil nyawa aku . Aku takut kalau aku tak sempat bertaubat , aku takut kalau tak sempat memohon keampunan . Aku takut aku mati dalam keadaan yang tidak diredhai Allah .Aku takut segalanya !

Melalui cara hamba Allah tadi , aku kembali mengenali agama . aku kembali mencari diri aku yang hilang . Alhamdulillah , hatiku semakin tenang . aku cuba tidak terlalu malantangkan diri apabila ditimpa masalah . Segalanya aku cuba lalui dengan ketenangan . Aku percaya , apabila Allah datang kan ujian padaku adalah untuk menguji keimanan aku padaNya , dan aku percaya aku insan terplih didalam berjuta lautan manusia .Moga Allah sentiasa pegang hati aku . Dan terima kasih kepada capital *SNAA , dengan cara kamu telah banyak mengubah akak , walaupun bukan secara direct . Akak bersyukur dapat berkenalan dengan kamu .Dan juga kepada setiap hamba Allah yang membantu aku dalam penghijrahan ini .Semoga kalian sentiasa dilindungiNya . Allahuma aamiin . :')
Kerana aku yang dulu , bukan aku yang sekarang . 

Tiada ulasan: